reiservaring

Workshops in Japan

Vorige Artikel 6 van 17 Volgende

Proeven aan eeuwenoude ambachten, op een laagdrempelige manier

Kaga Yuzen textielverven in Kanazawa

Vooraf had ik via Google, Airbnb en TripAdvisor al gezien dat je in Japan veel workshops kan doen. Een aantal had ik er genoteerd. In Kanazawa bijvoorbeeld, waren meerdere workshops om te doen. Daar heb ik de workshop Kaga Yuzen textielverven gedaan. In Kanazawa worden Kimono's op een bijzondere manier geverfd, namelijk achteraf, als de kimono al genaaid is. De outlines van het ontwerp worden afgedekt d.m.v. een pasta, die in een later stadium oplost in water, waardoor witte lijnen overblijven. Er worden 5 kleuren gebruikt, are indigo, dark crimson, yellow ochre, grass green and ancient purple. Met die kleuren worden verlopen gemaakt in bijvoorbeeld de bloembladeren of verenpracht van een vogel. 

Deze techniek bestaat sinds begin 1700 en nu kun je deze techniek in het Kaga Yuzen Kimono Center zelf proberen! En, ook kinderen mogen meedoen. Ze bieden namelijk een stempeltechniek aan met sjablonen, waarbij je ook een mooi verloop als resultaat krijgt. 

Ik koos een zakdoek waar de outlines van een ontwerp met rijstpasta op was gezet. Met 12 basiskleuren probeerde ik de kleurverlopen van het voorbeeld na te maken. Dat was nog best een uitdaging! En de verf vloeide, wat handig was voor de verlopen, maar minder handig omdat het soms voorbij de outlines ging. Toen ik klaar was met verven, had ik de smaak net goed te pakken! 

Je hoeft voor deze workshop geen reservering te maken, je kunt gewoon binnenlopen in de workshopruimte, nadat je de tentoonstelling met uitleg hebt bekeken. 

Kosten:
Kaga Yuzen Dyeing Experience
- Hand Dyeing (handkerchief): 2,700 yen
- Stencil Dyeing (handkerchief): 1,620 yen

Info:
kagayuzen.or.jp

 

Wagashi maken in Kanazawa

In het Ishikawa Local Products Center verkopen ze ambachtelijk gemaakte producten die uit de provincie Ishikawa komen waar Kanazawa ook in ligt. Hier waren heel veel verschillende workshops te doen. Wij kozen hier voor de wagashi workshop. Wagashi zijn traditioneel Japanse zoetigheden die geserveerd worden tijdens de theeceremonie. Ze zijn gemaakt van gezoete azukibonenpasta, rijstmeel en fruit. Altijd plantaardige ingrediënten. Tijdens de workshop maakten wij 3 vormen van wagashi van gezoete azukibonenpasta. Dat werkte een beetje hetzelfde als marsepein. We leerden verschillende technieken om mooie bloemvormen te krijgen. Het eindresultaat was prachtig! Ook erg lekker. We hebben 1 set van 3 wagashi cadeau gegeven aan de medewerkster van ons hotel die de workshop had geregeld. 

Voor deze workshop is een reservering vooraf handig. Wij mochten ter uitzondering bij een hele grote groep erbij.

Kosten:
Japanese-Style Confection Experience: 1230 yen

Info:
kanazawa-kankou.jp

 

Kimono tasje maken van textiel in Kimono

In 2013 waren wij al in het Nishijin textile center geweest. En nu had ik uitgevonden dat daar ook workshops gegeven werden. Een medewerker van onze ryokan in Kyoto regelde voor mij het tijdstip en de reservering. Het bleek een 1-op-1 workshop, wat erg fijn was. Ik werd vrijwel meteen aan het werk gezet door een dame. De instructrice deed alle stappen duidelijk voor. Ik mocht een van de ontwerpen uitkiezen en ook een buiten- en binnenstof. De stoffen waren in het textielcentrum geweven als obi. Een obi is de sierband voor een kimono die een vrouw om de middel draagt (ongeveer 30 cm hoog en een paar meter lang). Ik tekende het patroon over op de obi, knipte het uit en naaide volgens de instructies op de naaimachine. Ik leerde meteen al wat tips 'n tricks van de instructrice. Op een gegeven moment gingen we wat meer praten en vertelde ik dat we 3 jaar geleden ook in het textielcentrum waren geweest. Japanners vinden het een enorme eer als je vaker naar hun land komt, dus deze dame bedankte mij vol trots dat ik was teruggekomen naar het Nishijin textile center. Ik vertelde dat ik een webshop run en overhandigde haar m'n visitekaartje. Met 2 handen en een buiging, volgens de officiële Japanse manier zoals ik vooraf geleerd had. Ik was erg blij met het eindresultaat van deze workshop, dus bedankte haar voor de instructies en nam het tasje, of Kinchaku zoals het traditionele kimono tasje heet, mee. 

Kosten: 
Workshop Handmade Acacdemy: vanaf 1500 yen + materiaalkosten.

Info:
http://nishijin.or.jp/eng/experience

 

Yunokuni no Mori - craft village in Ishikawa prefecture

Lakwerk beschilderen

Tijdens het plannen van onze reis, was ik het gebied rondom Kanazawa aan het verkennen. Ik zag op de kaart dat er een stukje onder Kanazawa een klein plaatsje was waar craft village Yunokuni no Mori is. Daar wilde ik meteen naartoe! En dat hebben we gedaan. In Awazu, daar vlakbij, staat de oudste ryokan van Japan, dus daar verbleven we. We gaven daar bij de balie aan dat we naar Yunokuni no Mori wilden en kregen toegangstickets en werden gebracht met een pendelbusje. Het bleek een soort uitgebreid openluchtmuseum. Er stonden allemaal oude (thee)huizen en die waren deels ingericht als workshopruimte. En voor iedereen wat wils! Voor jong en oud. Voor beginners en gevorderden. Ik koos voor workshop lakwerk beschilderen. De workshop was laagdrempelig en makkelijk opgezet. Ik combineerde 2 voorbeelden en ontwierp een tafereel met Irissen en goudvissen in het water. Dat heb ik op een rond dienblad geschilderd. Bij deze workshop is het wel handig als je goed kunt natekenen/naschilderen. Je kreeg niet echt technieken geleerd, dus was het meer een kwestie van doen, met in mijn geval een mooi eindresultaat! 

Kosten:
Toegang tot het park: 540 yen
Workshop Yamanaka-nuri experience: 1100 yen

Info:
yunokuni.jp/mori

 

Muziekdoosje met glas versieren - leuk voor kinderen!

In Yunokuni no mori waren de workshops zo ingericht dat ook kinderen goed konden mee doen. Met Elin hebben we in een workshop een muziekdoosje versierd. We konden kiezen uit een muziekje en toen vroeg ik of ze ook de muziek van Totoro hadden. Dat hadden ze! Daarna verzamelden we uit het assortiment glazen ornamentjes een poesje, Sakuraboom, sakura bloemetjes, paddenstoeltjes en groene glaskorrels als gras. We maakten er samen met Elin een mooi tafereeltje van. En nu staat ie thuis in de kast en winden we hem af en toe op om naar (een snelle versie van) "Totoro" te luistern! :)  

Kosten:
Toegang tot het park: 540 yen
Workshop music box experience: 2000 yen + extra kosten voor extra versieringen

Info:
yunokuni.jp/mori

© 2017 - 2023 MioHartjeJapan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel