Japan dichtbij

Japanse tuin in België

Vorige Artikel 3 van 14 Volgende

Waan je in Japan

Met een bezoek aan de grootste Japanse tuin van Europa

Locatie: Hasselt, België

 

Momiji

Net als de Sakura periode is ook de Momiji periode een prachtig seizoen in Japan om de natuur te bewonderen. De Momiji is de Japanse Esdoorn en die staat symbool voor de herfst in Japan. Het blad van de Japanse Esdoorn (Acer) is er in verschillende vormen en kenmerkt zich door de lange, scherpe 'vingers' van de bladeren, ten op lichte van de Europese variant. Sommige varianten zijn zelfs grillig gekarteld. De bladeren verkleuren van frisgroen via geel naar intens rood en soms dieppaars. Vaak heeft een blad meerdere kleuren op hetzelfde moment. Deze verkleuring in de herfst is prachtig om te beleven.

Gelukkig hoeven we daar niet helemaal voor naar Japan af te reizen. In Nederland zijn een aantal Japanse tuinen, maar ik ging een kijkje nemen in de grootste Japanse tuin van heel Europa, de Japanse tuin in Hasselt.

Japans ontwerp

Deze tuin in Hasselt is een samenwerkingsproject van de Belgische stad Hasselt en haar Japanse zusterstad Itami. De Japanse architect Inoue Takuyuki heeft de locatie (2,5 ha) uitgekozen en de tuin in Japanse stijl ontworpen. In 1992 werd de tuin opengesteld voor publiek.

Flora en fauna

In de tuin zag ik verschillende Japanse esdoorns, Ginkgo Biloba bomen, Azalea struiken, in vorm gesnoeide Japanse naaldbomen, Camelia's, hoge en lage Bamboe, Wisteria (blauwe regen) en natuurlijk Sakura en Ume bomen. Ter aanvulling staan er ook Europese Esdoorns en eiken, maar de Japanse bomen en struiken hebben de boventoon. 

Er zijn verschillende Japanse tuinelementen te zien, zoals houten bruggen, meanderende riviertjes en diverse watervallen. Je kunt over stapstenen vlak langs de grote waterval lopen en over een vlonder langs de Irissen (die bloeien in mei/juni). Omdat de vlonder haakse hoeken maakt, zie je steeds een ander gedeelte van de tuin. Ook staan er stenen lantaarns en grote losse stenen. Natuurlijk zwemmen er grote koikarpers in de vijver en is er sinds 2016 een prachtige vredesbel die je kunt luiden.

Alsof je echt even in Japan bent!

Juist de toevoeging van de Japanse gebouwen (een theehuis, ceremonie huis en mini Shinto shrine) volgens Japanse bouwstijl, zorgde er bij mij voor dat ik me echt in Japan waande. De route loopt door het ceremonie huis heen, waardoor je goed de ruimtes met tatami vloeren en de rijstpapieren schuifdeuren kan bekijken. Als je vanuit die binnenruimte de tuin in kijkt, zorgen de houten kozijnen voor een extra kader, waardoor de tuin er nog meer uit springt!

Ik vond het zeer de moeite waard om naar Hasselt af te reizen om deze Japanse tuin te bewonderen en te ervaren. In de lente ga ik er zeker weer naar toe tijdens de Sakura-periode!

Openingstijden en seizoenen

De tuin is geopend van zondag 31 maart 2019 tot en met zondag 3 november 2019. 
Maart/april: Ume en Sakura
April/juni: Azalea, Wisteria en Iris
Oktober/november: Momiji (verkleuring)

Er worden verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd en ook alle andere bezoekinformatie en achtergrondinformatie vind je op de website.

© 2017 - 2021 MioHartjeJapan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel