reiservaring

Ryokan style

Vorige Artikel 4 van 14 Volgende

Overnachten in een Japanse ryokan

Een unieke ervaring

Als je Japan echt goed wil ervaren, kun je in een Ryokan verblijven. Een Ryokan is een Japanse, traditionele herberg. En die zijn er gelukkig volop te vinden en makkelijk via Booking.com te boeken. 
In Kyoto zijn er heel veel Ryokans, vooral omdat die door Geisha’s en Maiko’s werden en worden gerund. Het is een unieke ervaring waarbij je fantastisch verzorgd wordt, heerlijk tot rust kunt komen en soms teruggeworpen wordt naar het Japan van lang geleden. 
Met de gemakken van deze tijd! :) Want in iedere Ryokan is wel een airco/verwarming te vinden. Het moderne, witte apparaat aan de muur staat vaak in schril contrast met de originele shoji (rijstpapier) semi-transparante schuifpanelen als deur en kozijnen, tatamimatten als vloerbedekking en een linnenkast met stevige schuifdeuren waarin de futon (matras) en ander beddengoed ligt opgeborgen. Meestal staat er ook een lage tafel met vloerstoeltjes en/of zitkussentjes. En is er een grote thermoskan waar heet water uitkomt en theezakjes om op je eigen kamer thee te kunnen zetten. 
In sommige Ryokans wordt het avondeten op je kamer geserveerd. In andere Ryokans loop je daarvoor naar een andere (privé)ruimte, waar je rustig kunt genieten van een fantastisch diner van meerdere gangen, prachtig klaargemaakt met verse seizoensproducten. Een genot voor zowel het oog als de maag! Het ontbijt is ook heel uitgebreid en wordt vaak geserveerd in een grote, algemene ruimte. Soms kun je kiezen uit een ontbijtbuffet, soms kun je vooraf je bestelling doorgeven. 


Onze eerste ervaring in een ryokan

In Matsumoto gingen wij voor het eerst overnachten in een Ryokan. Nadat we bij de voordeur netjes onze schoenen hadden verwisseld voor kamerslippers, kregen we bij de receptie een persoonlijke gastvrouw aangewezen en zij verzorgde ons tijdens ons verblijf. We werden naar onze kamer gebracht en konden eerst even in alle rust opfrissen en genieten van een kopje groene thee. Toen wij zover waren, en onze yukata (kimono’s zijn van zijde, yukata’s zijn van katoen) hadden aangedaan, werden we naar de ruimte gebracht waar we ons diner geserveerd kregen. Een enorm uitgebreid diner met meerdere gangen, verschillende ingrediënten en bereidingswijzen. Een stukje vis met een stukje groente en een stukje rauwkost, een zoetgemaakte en langzaam gegaarde forel, ingemaakte groenten (pickles), inktvis, tempura, Nagano beef met appel gegrild met miso-paste in een ho-ba blad, koude soba noodles met lente uitjes en vers geraspte wasabiwortel. Zoveel verschillende smaken en alle gerechtjes prachtig en gedetailleerd opgemaakt op steeds weer een ander mooi schaaltje. Overdonderd waren we! 

Toen we terugkwamen in onze kamer, had onze gastvrouw de bedden al opgemaakt. Een futon (matras), dekmatrasje, matraslaken, laken waar je onder ligt, en 1 of 2 dekens of een dekbed. Het hoort allemaal bij de ryokan ervaring, maar feit is, je slaapt  op een hardere ondergrond dan je thuis gewend bent. Voor onze volgende nacht hebben wij dus toch een extra matras gevraagd. ;)

In deze Ryokan kon je ontbijten in een grote algemene ruimte. Er was een uitgebreid buffet met allerlei bekende en minder bekende hapjes. Toen ik een gevarieerde selectie op m’n bordje had geschept en de eerste hapjes proefde, proefde ik tussen al het lekkers ook iets wat ik niet zo smakelijk vond. Achteraf bleek dat dat fish guts waren! Hmmm... ik heb geen volgend hapje genomen. 

Ook in Kyoto, Kumamoto, Osaka en in wat kleinere dorpjes in Japan hebben we genoten van Ryokans. 
In Tokyo hebben we een paar nachten doorgebracht in een nieuw gebouwde Ryokan. Geen dunne, geluiddoorlatende wandjes van rijstpapier daar, maar het comfort van een hotelkamer. In de kamer zelf, lag een vloer van nieuwe tatamimatten en ook een futon-bed. Ook was er de alcove (nis) met een Japanse scroll. 


Schoenen uit

Binnen, in een Ryokan of andere woning, doe je je schoenen uit en loop je op kamerslippers (of sokken). Let op: in een toilet staan ander soort slippers/pantoffels klaar. Dan laat je dus je kamerslippers buiten de toiletdeur staan en stap je in de toiletslippers. Vergeet die vooral niet uit te doen als je klaar bent op het toilet! #beginnersfout ;)


Ontspannen baden

Japan heeft een eeuwenoude badcultuur, het is dan ook normaal om naar een public bath te gaan. Als het om een natuurlijke bron gaat, heet het een Onsen, dan kun je meestal ook buiten van het hete water genieten. In Ryokans zijn er ook vaak baden. Soms een public bath en vaak een private bath. Wij hebben tot nu toe steeds voor een private bath gekozen. 
In Nederland zijn wij gewend om meteen met ons nog vieze lichaam in bad te stappen. Het liefst gooien we het bad vol met geurend badschuim. Na ons bad spoelen we ons af en laten we het bad leeglopen en als iemand anders in je huishouden ook in bad wil, dan zal diegene het bad opnieuw laten vollopen. 
In Japan doen ze het heel anders. Eerst wassen ze zichzelf grondig. Dan spoelen ze zichzelf goed af, zodat alle zeepresten van hun lichaam zijn. Dan stappen ze, voor de ontspanning, in een bad, wat tot aan de rand gevuld is met heel heet water. Geen sop, alleen water. De volgende persoon doet hetzelfde en stap dus in hetzelfde bad. In een ryokan wordt het badwater de hele dag heet gehouden. 

Blijf niet te lang in het hete bad zitten, voor een eerste keer is 10 minuten al lang genoeg. En als je uit bad stapt, kom dan langzaam omhoog, zodat je niet duizelig wordt. Je kan ook een vochtig handdoekje op je hoofd leggen, ter afkoeling. Na het afdrogen kan je je yukata (katoenen kimono) aan doen. 


Afscheid

We hebben bij 2 Ryokans een hele bijzondere ervaring met het afscheid. In Matsumoto werd er een taxi naar het station voor ons geregeld en bleef onze gastvrouw ons nog heel lang nazwaaien! In Kyoto werd er bij ons afscheid door 3 dames een spandoek opgehouden. We hadden eerst niet eens door dat het voor ons bedoeld was. Uiteraard een foto van gemaakt en later de Japanse tekst deels vertaald; "Thank you!"

© 2017 - 2021 MioHartjeJapan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel