reiservaring
Osaka food city
3 dagen in Osaka
Food city of Japan
In november gingen we een lang weekend met z'n tweeën naar Osaka. Dat betekent eten, winkelen, sightseeing en nog meer eten in de 2e grote stad van Japan. De stad heeft een relaxedte sfeer, de bewoners zijn iets meer open en omdat er een kanaal door de stad loopt, zijn er zelfs terrasjes! Die kom je verder in Japan niet veel tegen.
We waren eerder dit jaar in mei al in Osaka geweest, en hebben toen vooral het prachtige kasteel bekeken. We hadden daarna geen tijd meer om naar de bruisende wijk Dotonbori te gaan, het kloppende hart van Osaka. Een soort Akihabara (Electric Town in Tokyo) qua verlichting en uithangborden, maar dan met veel meer eettentjes. Als je niet in Dotonbori bent geweest, ben je eigenlijk niet in Osaka geweest. En dus gingen we er nu voor een lang weekend naar toe.
Ryokan
We hadden een ryokan geboekt in de wijk Dotonbori, met uitzicht op het kanaal. Midden in het kloppende hart van Osaka, dus. De ryokan was erg prettig. Het personeel was uitermate vriendelijk en behulpzaam. Wij houden van de traditionele tatami kamers en het slapen op futons. Zeker voor de balans van de drukte van zo'n grote stad als Osaka, was het erg fijn om tot rust te komen in de minimalistische kamer met materialen als hout, rijstpapier en tatami matten.
Eerder schreef ik hoe een Japanse, traditionele tatami kamer er uit ziet. Dat lees je hier.
Wij verbleven in Kaneyoshi Ryokan. Ook te boeken via Booking.com.
Dotonbori
Nadat we hadden ingecheckt, liepen we meteen door de bruisende straten van Dotonbori. Overal zijn moderne, maar ook klassieke uithangborden met verlichting, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Winkels, gatcha automaten (waar je speelgoed uit een plastic bol haalt), Pachinko gokhallen en vooral heel veel eettentjes! Osaka is bruisend en Osaka is food city!
Laat net als ik je liefde voor Japan zien met mooie buttons van Japanse stof en een handig Kinchaku polstasje om je mobiel, portemonee en/of sleutels bij de hand te dragen!
Takoyaki
Takoyaki zijn gebakken deegballetjes met inktvis er in. Op Nederlandse sushi-/Japanfestivals worden ze Japanse (hartige) poffertjes genoemd. Ten opzichte van Nederlandse verkopers die takoyaki in een Nederlandse pofferplaat maken, maken Japanse verkopers ze in de originele takoyaki plaat met diepe kuiltjes, waardoor de deegballetjes helemaal rond worden. Het is een genot om de Japanse verkopers aan het werk te zien. Met een enorme snelheid draaien ze steeds de balletjes een kwartslag, waardoor de buitenkant bakt en het deeg binnenin zacht blijft. Hierdoor zijn takoyaki loeiheet van binnen, dus laat ze eerst een beetje afkoelen voordat je je tanden er in zet!
Takoyaki wordt meestal per 6 stuks geserveerd in een handzaam bakje met bonitoflakes (dun geschaafde vis) en zeewier strooisel. Binnenin de balletjes zitten naast een stukje inktvis, ook bolletjes tempura, lenteuitjes en rode gember. Takoyaki wordt op meerdere plekken in Japan geserveerd, vaak op festivals, maar Osaka is dé place to be, daar is op iedere straathoek een Takoyaki kraam te vinden!
Tips!
Ben je fan van Takoyaki en wil je thuis zelf Takoyaki gaan maken, lees dan hier het recept via Amazing Oriental. Heb je geen toko in de buurt, dan kun je bij Amazing Oriental online je Japanse ingrediënten kopen. Superhandig!
Je Takoyakipan, prikker en prachtig Japans servies koop je online bij Japans Servies.
Okonomiyaki
Osaka staat ook bekend om hun Okonomiyaki. In Nederland noemen we dit gerecht ook wel hartige pannenkoek. Er bestaan meerdere varianten van Okonomiyaki. In Hiroshima maken ze Okonomiyaki met meerdere losse lagen van deeg, kool, noodles en gebakken ei. Bij de Osaka variant worden alle ingrediënten ter plekke gemengd. Soms letterlijk voor je neus en soms doen ze het voor en mag je daarna zelf mengen.
Je kan naar keuze extra ingrediënten kiezen, zoals vis, schelpdieren, vlees of groente.
Er zijn verschillende soorten Okonomiyaki restaurants. Soms maakt de chef het klaar. Als je dan aan de bar zit, mag je zijn of haar kunsten live bewonderen. En in andere restaurants zit je aan een tafel met teppanyakiplaat, waar je zelf de bereiding doet. Je serveert de Okonomiyaki met Okonomiyakisaus, zeewierstrooisel en ‘dansende’ bonitoflakes (dit visschaafsel is zo dun dat het danst door de warmte van het gerecht). Met een metalen spateltje snij je de ronde Okonomiyaki in partjes en daarna op je eigen bordje in stukjes, waarna je die stukjes met je eetstokjes op eet. Itadakimasu!
Op festivals serveren ze een speciale festivalvariant. Waarbij ze op een enorme teppanyakiplaat eerst allemaal dunne, ronde laagjes beslag uitstrijken, daarop een grote berg gesneden kool leggen, dan een ei breken en in het koolnestje leggen en vervolgens een nieuwe laag beslag eroverheen doen. Dan snijden ze met spatels tussen de bergjes, zodat ze los van elkaar komen en vervolgens draaien ze alles om. Na een paar tellen serveren ze deze festivalvariant ook met de speciale Okonomiyakisaus, het zeewierstrooisel en bonitoflakes. Kies vooral een kraampje met rij, zodat je tijdens het wachten kan genieten van het schouwspel van de hardwerkende koks.
Ook op kolen gegrilde krab, krab hersenen (!), Kushi katsu (vis, vlees of groente gefrituurd op een stokje) en Taiyaki (zoete, gevulde wafel in de vorm van een visje) zijn typische streetfood snacks uit Osaka. En daarnaast zijn er nog tal van andere Japanse restaurants met overheerlijk eten. Sushi, tempura, en ook gezellige izakaya's.
Heb je al honger gekregen? Hier is een lekker recept van Okonomiyaki om zelf thuis te bereiden. Itadakimasu!