Japan dichtbij

Japanse ryokan in Nederland

Artikel 1 van 17 Volgende

Verblijven in een Japanse ryokan in Nederland

Japan was nog nooit zo dichtbij! 

"Nani?!" Oftewel: "wat?!" vroeg ik hardop, toen ik in mei 2019 over de Japanmarkt liep, net een paar dagen terug van onze 3e reis naar Japan. "Is er een Japanse ryokan in ons eigen Nederland?!" Ik was enorm blij verrast! Vol enthousiasme bekeek ik de folder met prachtige foto's. Eigenaar Alexander zelf was druk in gesprek met andere geïnteresseerden, en ik had het geluk dat Heidi, een vriendin van hem en een Instagram kennis van mij, naast hem in de kraam stond. Zij kon mij ook van alles vertellen over de ryokan. Het leek me fantastisch om daar ooit een keer te overnachten. Op z'n Japans en dan gewoon in eigen land! 

 

Flash forward naar januari 2022 

Op dinsdag 4 januari reden we naar Warffum, een pitoresk dorpje in de provincie Groningen. Toen we uit de auto stapten en we de hoek om liepen, veranderde de omgeving al. Door een oase van meters hoge bamboe en over kiezelpaden met stenen lantaarns liepen we naar het zwart geschilderde huis. We deden de deur open en waanden ons meteen in Japan! In de keuken, woonkamer, hal en slaapkamers stonden overal sfeervolle andon (lantaarns) aan. Het huis is geschilderd in veelal donkere, Japanse kleuren en voor de ramen zijn prachtige houten schuifpanelen met riet (sudo panelen) geplaatst. In de hete Japanse (en soms Nederlandse) zomer kan de wind door het riet heenwaaien. Beide slaapkamers waren ingericht met een tatamivloer. Net als in een Japanse ryokan kamer, lag er op de netjes opgemaakte matrassen een lage, rechthoekige mand met daarin yukata (Japanse kamerjassen). Aan de slaapkamerwanden hingen prachtige scrolls en er stonden ikebana stukjes. In de hal hingen prachtige Japanse prints en stonden kodama poppen tentoongesteld. In de keuken stonden prachtige chawan (grote keramieken theekommen) en andere benodigdheden voor de traditionele Japanse theeceremonie uitgestald. Wat een heerlijkheid, zoveel prachtige Japanse spullen om ons heen!

 

Het Japanse badritueel

De badkamer had tot mijn vreugd naast het bad een lage douchekraan en houten krukjes met daarop houten wasteiltjes. Dus toen we eenmaal gesettled waren, nam ik samen met m'n dochter een Japans bad. We lieten het bad vollopen en zeepten ons intussen in, zittend op het houten krukje naast het bad. Met de houten wasteil (Ø zo'n 20 cm) schepten we heet water uit het bad en spoelden de zeep en het vuil van ons af. We stapten in het bad met schoon, heet water en lieten onze lichamen ontspannen. Wat heerlijk was dit zeg! Omdat het winter was, kleedden we ons na het hete bad snel weer warm aan, maar in een ander seizoen had ik zeker de yukata aangetrokken. Net zoals in Japan.

 

Gratis Japanse workshops

We hebben een heerlijke tijd gehad in de ryokan. Overal lagen Japanse boeken, dus ik raakte als snel verdiept in het boek 'Ganbatte - De Japanse kunst van de wilskracht'. Ook kun je lekker ontspannen in de Japanse tuin, met hoge bamboe, Japanse esdoorns en mosbedden. En Alexander geeft je, zonder extra kosten, de mogelijkheid om verschillende mini workshops te doen, zoals origami leren, met een instructieboek en een lade vol origamipapier. Je kunt ook een ikebana stuk leren maken, met bloemen of takken uit de tuin. Je kunt ook over de Japanse theeceremonie leren en die zelf uitproberen, ook daarvoor zijn een instructieboek en benodigdheden voor handen, inclusief verpakte Japanse wagashi en youkan (zoetigheid voor bij de thee)!

Daarnaast is het gewoon een heerlijke plek om even in een Japanse bubble te zijn. Zeker nu een vakantie naar Japan er nog niet in zit. Slapen, baden en relaxen op z'n Japans. Omringd door Japanse meubels en woonaccessoires. Het verblijf in deze Japanse ryokan in Warffum is vooral geschikt voor Japanfans die eerder in Japan zijn geweest en alles herkennen en waarderen.  

 

Informatie:

Japanse ryokan Andon in Warffum
Kijk voor meer informatie op de website. En reserveer je verblijf via AirBnB.

Alexander geeft ook traditionele Japanse theeceremonies. Wij hebben daar enorm van genoten, ik schreef er een aparte blog over. Boek de theeceremonie bij je verblijf via AirBnB of via de website van de ryokan.

Bij minder strenge Corona maatregelingen, kun je de volgende uitstapjes combineren met je verblijf in de ryokan van Alexander:

- winkelen bij Japanse winkel Batsu (ook webshop en click en collect)
- bezoek aan Japanse tuin en atelier van Fokko Jelsma
- uit eten bij restaurant Hanasato 
- bezoeken Zenn River Tempel
- bezoeken Zen Meditatie Centrum Groningen
- bezoeken Hortus Botanicus in Haren
- Japanse workshops doen bij een aantal van bovenstaande locaties

© 2017 - 2023 MioHartjeJapan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel