Japan dichtbij

Traditionele Japanse theeceremonie

Vorige Artikel 2 van 17 Volgende

Traditionele Japanse theeceremonie

Door Alexander van de Japanse ryokan in Warffum

Kyoto is onze favoriete stad om te zijn in Japan en dé stad van de geisha en de theeceremonie. Als toerist kun je een traditionele theeceremonie bijwonen, maar tot op heden is dat er bij ons nog niet van gekomen. We hebben wel eens een mini lesje gekregen in een modern ryokan hotel, waar een oudere vrouw met een paar woordjes engels en vooral veel gebaren ons de theeceremonie leerde. Toen bleek dat Alexander de theeceremonie in zijn ryokan in Warffum gaf, en het dus in onze eigen taal zou kunnen uitleggen, hebben we die meteen aangevraagd. 

Op de laatste dag van ons verblijf in de ryokan kwamen Alexander en ook Heidi naar de ryokan toe. Het was heel fijn om Heidi weer live te zien en om Alexander na al die gezellige telefoongesprekken in het echt te ontmoeten. Heidi is ook groot Japanfan en maakt prachtige boeken volgens de Japanse bindwijze. Daarnaast heeft ze geleerd om wagashi en youkan te maken, dat zijn de zoetigheden die je tijdens de theeceremonie eet, vlak voordat je je matcha opdrinkt. De zoete versnaperingen werken als tegenhanger voor de enigszins bittere groene thee.

Wij gingen nog even een ommetje maken en bij terugkomst had Alexander de woonkamer omgetovert tot theeceremonie ruimte. Met losse Japanse sudo panelen had hij een plek gecreëerd zodat wij met z'n drieën naast het tatami 'podium' konden zitten. Op een zabuton (kussen), op onze knieën... Wat wij als Hollanders helaas niet zo lang volhouden als we zouden willen. ;) 

 

Theeceremoniemeester Alexander

Alexander droeg een zwarte jittoku haori (kimonojasje), een gestreepte hakama (formele rok voor mannen) en tabi sokken. Hij nam even de tijd om zich te concentreren en begon met de reeks handelingen die uiteindelijke een prachtige, ontspannende voorstelling vormden. Het brengen van de chawan (theekom van keramiek), de chasen (matcha kloppertje van bamboe), natsume (matcha busje van lakwerk) en chashaku (theeschepje van bamboe) naar de plek waar de tetsubin (ketel) op een verwarmingselement in een lage lakwerk bak op de tatami stond. Het reinigen van de voorwerpen en daarmee ook de ziel van de theeceremoniemeester en zijn of haar gasten is een groot onderdeel van de ceremonie. De details in de handelingen zie je na een tijdje als je ze vaker hebt gezien. Bijvoorbeeld het vouwen van het zijden doekje (fukusa) keer op keer en op exact dezelfde manier. Het kijken via de hishaku (diepe lepel van bamboe om het water mee te schenken) naar de ziel. Ook geluiden spelen een rol. Het stromende water uit de hishaku lepel is een mooi zen geluid. Als je even bent afgedwaalt, maakt het geluid van het kloppen van de matcha met de chasen je weer alert. En de 3 rituele tikken van de bamboe chasen tegen de keramieken chawan klinken als het geluid (en zelfs het ritme) van een bamboe watertuimelaar in de Japanse tuin. 

 

Het drinken van de matcha

Toen de matcha gemaakt was, werd de chawan voor mij neergezet. Alexander had me eerder gevraagd om de zoete wagashi te eten, om de smaak van de matcha te verzachten. Nu mocht ik de theekom oppakken, op mijn linkerhand zetten en de zijkant van de grote kom met mijn rechterhand vasthouden. Vervolgens de chawan omhoog te houden om het universum te danken, daarna de kom met m'n rechterhand 2 keer 'een kwartier' met de klok mee te draaien en tenslotte de eerste slok al slurpend te nemen. Door te slurpen, komt de thee minder heet je mond binnen en de theemeester weet dan dat je je eerste slok hebt gedronken. De 2e (en eventueel 3e + 4e) slok neem je zonder geluid en de laatste (3e of 5e) slok neem je weer slurpend, om aan te geven dat je je laatste slok hebt gedronken. 

Vervolgens draaide ik de chawan weer 2 keer een kwartier terug. Door deze handelingen draai je de voorkant (mooiste kant) van de chawan van de theeceremoniemeester naar jezelf en weer terug naar de theeceremoniemeester. Daarna mag je de chawan uitgebreid bewonderen. "Kirei, desu ne" kun je bijvoorbeeld zeggen, dat betekent 'mooi, hè?'. Spreek het dan uit als 'kiree', want als je er 'kirai' van maakt, zeg je juist het tegenovergestelde!

 

Workshop matcha klaarmaken

Aan de keukentafel kregen we nog een workshop, met ons eigen dienblad waar chawan, chasen, chashaku (heb je het al door, het Japanse woord voor thee is 'cha' ;)), natsume en fukusa op lagen. Met uitleg van Alexander leerden we hoe we voor onszelf met tradionele handelingen matcha konden maken. 

Wij hebben een geweldige, leerzame ervaring gehad tijdens deze theeceremonie van Alexander. Zijn uitleg was duidelijk en de ceremonie was zowel formeel als ontspannen en leerzaam en laagdrempelig.

 

Informatie:

Boek de traditionele theeceremonie van Alexander bij je verblijf via AirBnB of boek de theeceremonie los via de website.

Wil je zelf gebruiksvoorwerpen voor een Japanse theeceremonie kopen? Dat kan o.a. bij Batsu, Fokko Jelsma, en Tsurukyoto.

Ga je de theeceremonie doen in kimono? Kies dan voor unieke polstasjeshaaraccessoires en buttons die ik maak van Japanse stoffen om je Japanse outfit helemaal compleet te maken! 

            

 

© 2017 - 2022 MioHartjeJapan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel